emdr – therapie basis

Wat is EMDR therapie

EMDR is een therapie voor mensen die een schokkende ervaring hebben meegemaakt, dit kan bijvoorbeeld een ongeval, geweldsincident of seksueel geweld zijn. Deze gebeurtenissen kunnen zeer ingrijpend zijn en het is mogelijk dat slachtoffers na verloop van tijd psychische klachten ontwikkelen (zoals PTSS). EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe. Door de jaren heen is EMDR verder uitgewerkt en inmiddels is het een volwaardige en effectieve therapeutische methode geworden.
EMDR is een kortdurende therapie en in veel gevallen zijn enkele sessies al voldoende. Tijdens een EMDR behandeling vraag ik u de traumatische ervaring voor de geest te halen. Tegelijkertijd zorg ik voor afleidende prikkels, bijvoorbeeld door het bewegen van mijn hand voor uw ogen, trillingen door gebruik van buzzers of andere afleidingen als tellen of spellen. Hierdoor worden de linker- en rechterhersenhelft geprikkeld en wordt het verwerkingsproces geactiveerd. Het verwerken van deze prikkels kost geheugencapaciteit, dit geldt ook voor het denken aan de gebeurtenis. Deze twee taken concurreren met elkaar, daardoor krijgen de hersenen minder ruimte voor de nare gedachten bij de traumatische ervaring en krijgen deze gedachten een andere betekenis. Na verloop van tijd worden de herinneringen dragelijker en minder emotioneel beladen.
EMDR therapie pas ik toe volgens het officiële protocol en van tevoren neem ik een draagkrachttest af. Ik pas de methode toe bij enkelvoudig trauma. Indien er sprake is van complex trauma ondersteun ik bij de doorverwijzing naar een trauma specialist. Een EMDR sessie duurt ongeveer 60 – 90 minuten.

Contact

Therapie met EMDR kan helpen om uw trauma(‘s) te verwerken. Zo zult u weer sterker in het leven staan! Wilt u een afspraak maken of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op, ik help u graag verder. Bel hiervoor naar 06-21386313 of laat een bericht achter in het contactformulier.